Kul Himmet Üstadım
Seyyah oldum şu alemi gezerim
Bir dost bulamadım gün akşam oldu
Kendi efkarımla okur yazarım
Kul Himmet Üstadım ummana daldım
Gidenler gelmedi bir haber alam
Abdal oldum çullar geydim bir zaman
Asıl adı İbrahim dir. Divriğinin Örenik köyünde doğdu. Yine aynı köyde öldü. Ölüm ve doğum tarihleri belli değildir. Tahminen bundan yüz sene evvel öldüğü söyleniyor. Doluyu Kul Himmetten içtiği için onu üstad tanımıştır.
Bütün cönk, mecmua ve neşriyatta şiirleri Kul Himmete mal edilmiştir. Meşhur Kul Himmetle Aşık İbrahimi birbirinden ayıran en bariz fark yalınız , Üstadım kelimesidir. Kul Himmet Üstadım mahlaslı şiirler Kul Himmetin değil, bittabi İbrahimindir. Asıl adının İbrahim olduğunu, hem ihtiyarlar hem de :
Aşık İbrahim de bir mana söyler
Ben gidersem ismim kalsın dillerde
Beytiyle kendisi söylemektedir.
Bu muhitin şairi olduğunu şiirlerinde sık sık geçen mahalli semtlerin adlarından da anlayabiliyoruz.
Bir gün ayin-i cemde dede tarafından düşkün edilmiş. Her nereye gitti ise kimseden yüz bulamamış. Yedi sene serserice dolaştıktan sonra yegane çareyi yine aynı dedeye yalvarmakta bulmuş.
Şairimiz, mevzularını yalnız tarikatten değil, içtimai hayattan da almıştır. Bir kızın gelin olduğu evde dirlik edemeyip, kahrından ölmesi; yağmur yağmadığı zaman köylülerle beraber yağmur duasına çıkması ve bir kömür gözlünün derdi zaman zaman onun şiirlerinde yer almıştır. Bu şiirlere yalnız muhitimle değil, Türkiyenin her tarafındaki Bektaşi mecmualarında rastlamak mümkündür.
Kul Himmet, Üstadım, belli başlı şairler arasında yer almağa layık kıymetlerdendir.
Âşık Edebiyatında Alevî-Bektaşî inancıyla ortaya konulmuş binlerce şiir vardır. Söz konusu şiirlerde On iki İmam, Kerbelâ hadisesi, menkabeler, Bektaşilikle ilgili inançlar, erkân ve adetler konu edinilmiştir. Bu vadide en çarpıcı şiirleri Nesimî, Fuzulî, Hatayî, Pir Sultan, Viranî, Kul Himmet ve Yeminî ortaya koymuşlardır. Bu bakımdan bu şairler, yedi büyük Alevî-Bektaşî olarak nitelendirilmiştir.
Sözünü ettiğimiz şairler içinde yer alan Kul Himmet hakkında, yakın zamanlara kadar üzerinde pek araştırma yapılmamıştır. Hatta bundan dolayıdır ki, şiirlerinde "Kul Himmet Üstadım" olarak tapşıran iki ayrı âşığın şiirleri de Kul Himmet'in sanılmıştır. Bu âşıklar, Divriği'nin Örencik köyünden İbrahim'le, İmranlı'nın Söğütlü köyünden Hacik Kız (Hatice)'dır. Diğer taraftan Sefil Kul Himmet, Öksüz Kul Himmet ve Geda Kul Himmet mahlaslı şiirlerin varlığı, meseleyi daha da karışık hale getirmektedir.
Kul Himmet ve Kul Himmet Üstadım konusunda bugüne kadar en önemli çalışma, Türk folklorunun önde gelen isimlerinden İbrahim Aslanoğlu tarafından gerçekleştirilmiştir.1 Aslanoğlu, her iki çalışmasında şiirleri mahlaslarına göre ayırmış, gerek şiirlerinden gerekse tarihi vesika ve derlemelere dayanarak bu isimler hakkında yorum ve değerlendirmeler yapmıştır.
Kul Himmet, XVI.-XVII. yüzyıllarda yaşamıştır. Mezarı, doğduğu yer olan Tokat'ın Almus ilçesinin Görümlü köyündedir.2 Köylüleri onu, Bektaşi tarikatinin Erdebil Tekkesi'ne bağlı Safeviye koluna bağlar. İnancından dolayı çileli bir hayat geçirmiş, zindana atılmıştır. Ölümüyle ilgili kesin bilgiler olmamakla beraber, uzun süre kaçak yaşayıp köyünde vefat ettiği tahmin edilmektedir.
Medet Allah ya Muhammed ya Ali
Yusuf kuyusunda zindana düştüm
Gülbengi çekilen Bektaşı Veli
Gayretiniz yokmu yokmu ummana düştüm
Hü Hü Hü Hü Medet ya Ali
Fadime ananın eteğin tuttum
Server Muhammede göz gönül kattım
İmam Bakır ile çok mehtap sattım
Ali gibi Şahı Merdana düştüm
Hü Hü Hü Hü Medet ya Ali
Taki Naki Askeri'dirulumuz
Mehdi mağarada gizli sırrımız
Cebrail önümüz cibril gerimiz
Kırkların Ceminde erkana düştüm
Hü Hü Hü Hü Medet ya Ali
İmam Zeynel Şah Rıza'ya kavuştum
Kerbela çölünde cenke giriştim
Hüseyin aşkına hayli vuruştum
Yaralandı sinem alkana düştüm
Hü Hü Hü Hü Medet ya Ali
Oniki İmam dergahında önüm var
Şah Hasan'la sohbetim var demim var
Musa'yı Kazım'la derdi gamım var
Caferi Sadık 'la dükkana düştüm
Hü Hü Hü Hü Medet ya Ali
Kul Himmet üstadım bu nasıl yazı
Lezzet verir şirin muhabbet kuzu
Ali'nin alnında zöhre yıldızı
Meyli muhabbeti Selman'a düştüm
Hü Hü Hü Hü Medet ya Ali
NOT: KUL HİMMETLE İLGİLİ YAZILAN BU YAZILAR ALINTIDIR...
Düzenleyen PiNaR Düzenleme Tarihi: 25-07-2009 23:35
TüRkÜ hAyAtTıR, hAYaTsA BEN
Atlanilacak Forum:
Her Hakkı Saklıdır. www.turkulerindili.net - Yasal Olmayan içerik paylaşımı yasaktır. Reklam Yayınlama ve Radyo Bilgileri için : 0506 9778022 - 0537 5164458
Web Design By 2009 : www.3dproweb.net and www.kizilovakoyu.com